Maandag 26 augustus heeft het bestuur van Dorpsbelangen Overschild een overleg gehad met een aantal bewoners van buurtschap de Paauwen over de mogelijke plaatsing van een munitiedepot van Defensie in onder meer dit gebied/onze regio. We hebben o.m. uitgebreid gesproken over de (aanloop naar de) huidige situatie, het gebrek aan communicatie van de verschillende partijen en de vaagheid van de communicatie die er wel is geweest, over de lopende en mogelijke acties om het besluitvormingsproces te beïnvloeden, alsook de consequenties van plaatsing voor bewoners in de buurtschappen en de grotere regio. Hierbij een aantal die we met jullie willen delen.
Zienswijze
Deze week hebben bewoners uit de regio alsnog een zienswijze ingediend op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) die Defensie in december vorig jaar heeft gepubliceerd. Hoewel de termijn om een zienswijze in te dienen reeds verstreken is (medio februari), is mede na juridisch overleg besloten dit alsnog wel te doen. Argument is dat de betrokken bewoners niet op de hoogte zijn geweest van de plannen en niet direct/actief over is gecommuniceerd richting getroffen mensen. Hoe kansrijk het nu nog indienen van een zienswijze is, is niet geheel duidelijk. Echter om te voorkomen dat nadien gesteld wordt, dat dit niet alsnog gedaan is op het moment dat duidelijk werd wat er speelde, wordt alsnog de zienswijze ingediend. Mede ook omdat in bestuursrechtelijke zin een partij later in het proces geen (rechts)positie heeft, wanneer er niet eerder een zienswijze is ingediend. Voor alle duidelijkheid, de zienswijze wordt ingediend namens de betrokken bewoners van Luddeweer/de Paauwen, alsook de omwonenden van de geprojecteerde locatie bij Siddeburen/Hellum. Dorpsbelangen Overschild heeft aangegeven deze zienswijze ook te ondertekenen.
Wellicht is het voor andere belanghebbenden interessant/van belang om alsnog een zienswijze in te dienen en argumenten aan te dragen waarom een munitiedepot in ‘de achtertuin’ niet gewenst is. Dan kan dit voorbeeld als inspiratie dienen.
Wat nog ter sprake kwam tijdens ons overleg is dat het voor de bewoners van Tjuchem interessant kan zijn om dat alsnog te doen. Omdat die locatie pas later in het proces is opgenomen en niet in de oorspronkelijke notie staat, is er geen mogelijkheid tot het indienen van een zienswijze geweest. Dit is mogelijk een (sterk) argument om alsnog een bestuursrechtelijke positie te verkrijgen.
Acties
Verder lopen er via (vertegenwoordigers van) bewoners uit onze 6D regio, acties richting bestuur, politiek en media om het besluitvormingsproces zoveel mogelijk te beïnvloeden. De gedachte is, hoe meer reuring, hoe groter de kans dat het balletje de goede kant op rolt. In dit overleg werd ook duidelijk, dat het goed zou zijn, dat het verzet meer zichtbaar wordt. Acties van 6D en/of bewoners kunnen daarbij helpen. De bewonersgroep de Paauwen/Luddeweer denkt nog na over acties (iets met spandoeken (?)). Ook in de omgeving Siddeburen/Hellum zijn er initiatieven. Alle ideeën en initiatieven, ook in bredere zin, zijn welkom. Het zou goed zijn om die met elkaar uit te wisselen en mensen met elkaar in contact te brengen.
Ook werd opgemerkt dat er een groot deel van het dorp/de omgeving, nog helemaal niet beseft dat ook buiten de a, b en c zones de gevolgen van een munitie depot groot zullen zijn. Het gaat daarbij, naast de gevolgen voor mensen/bedrijven die binnen de risicocontouren wonen/werken (ca 1200 bewoners) onder meer ook over, logistieke bewegingen/munitietransporten door onze dorpen en de regio, het afsluiten van wegen (en dus verplaatsen van verkeersbewegingen naar andere wegen), vaarwater, fiets/wandel en natuurgebieden die te dicht bij een depot liggen et cetera. Deze consequenties hebben in meer of mindere mate effect op alle bewoners in de regio.
Rol 6D
Tijdens ons laatste overleg hebben we aangegeven als 6D nauwer bij dit onderwerp betrokken te willen zijn. Bijvoorbeeld door bij het overleg tussen bewoners en de burgemeester vertegenwoordigd te zijn. Daarnaast door elkaar te informeren en op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Vandaar ook deze mail.
Aanvullend kunnen we daarna(ast) ook onze bewoners informeren (waar andere partijen dat niet doen) en mogelijk ook mobiliseren om mensen bewust te maken van de impact van (een) munitiedepot(s) in onze regio. En zo voor meer reuring te zorgen rond de locaties!Als er vanuit alle dorpen acties geïnitieerd worden, maken we impact. Laten we elkaar op de hoogte houden van alle acties, ideeën uitwisselen en samenwerken en verbinden waar mogelijk.
Tot slot willen we jullie nog wijzen op een vandaag opgestarte petitie, met het verzoek dit met jullie achterban te delen.
https://geenmunitiemiddengroningen.petities.nl
https://www.middengroningennieuws.nl/bewoners-starten-petitie-tegen-munitiedepot-2
Philippine Tjalma en Albert Groenwold